Cradle 2 Cradle

In de discussie over duurzaamheid en recycling komt regelmatig de term cradle2cradle - ook wel bekend als c2c - naar voren. Maar wat houdt deze term eigenlijk in en waar komt het Cradle 2 Cradle principe vandaan? Graag vertellen wij u meer over Cradle 2 Cradle en de betekenis ervan. Want ook als bedrijf levert System Flex graag een bijdrage aan een duurzame samenleving.

Vrijblijvend een oriënterend gesprek aanvragen?

Neem contact op


Wat betekent Cradle 2 Cradle?

De letterlijke vertaling van cradle to craddle is van wieg tot wieg. Het is een variatie op het begrip cradle to grave (van wieg tot graf). In de praktijk is Cradle 2 Cradle een project in duurzaamheid dat is ontwikkeld door een Duitse chemicus en een Amerikaanse architect.

Wat is het doel van c2c?

Het idee bij het opzetten van dit inmiddels wereldwijde concept was om producten en materialen te ontwerpen en te produceren met het oog op hergebruik en hernieuwing. Dit alles in tegenstelling tot het model waarbij producten worden ontworpen, gemaakt, gebruikt en uiteindelijk weggegooid als afval - cradle to grave.

Wat zijn belangrijke kenmerken van Cradle 2 Cradle?

De meest belangrijke kenmerken van Cradle 2 Cradle zijn:

  • Materialen in kringlopen gebruiken
  • Kwaliteit en duurzaamheid
  • Ontwerpprincipes
  • Hernieuwbare energie
  • Certificering

Binnen een Cradle 2 Cradle system worden materialen zorgvuldig gesorteerd. Op deze manier kunnen ze op een zo veilig en effectief mogelijke manier worden gerecycled. Hiermee krijgt het creëren van ‘technische voedingsstoffen’ een positieve stimulans. Deze voedingsstoffen kunnen keer op keer worden hergebruikt.

C2c stelt hoge eisen aan de kwaliteit en duurzaamheid van producten. Het doel hiervan is dat ze langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden. Het cradle cradle concept benadrukt het belang van het integreren van de c2c principes in ontwerp- en productieprocessen. Op deze manier worden producten ontworpen met het oog op hergebruik en recycling. Daarnaast staat bevordering van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen in productieprocessen hoog in het vaandel, dit om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Speciale Cradle 2 Cradle certificeringsprogramma’s kunnen producten accrediteren. Dit vindt plaats op basis van duurzaamheidskenmerken. Consumenten en bedrijven kunnen hierdoor producten herkennen die voldoen aan de Cradle 2 Cradle kenmerken.

System Flex is in het bezit van een Cradle 2 Cradle certificaat

Het concept van Cradle 2 Cradle heeft wereldwijd geleid tot nieuwe benaderingen van productontwerp en productie in verschillende sectoren. Niet alleen in de bouw, waartoe System Flex behoort, maar ook in onder andere de textielindustrie en de elektronica industrie heeft C2C een behoorlijk positieve invloed. Niet alleen het streven naar minimaliseren van afval en het stimuleren van hergebruik en recycling volgens het Cradle 2 Cradle principe zijn belangrijke voorbeelden in de duurzaamheidsbeweging. Ook het gebruik van schone energiebronnen is een belangrijk onderdeel. De nadruk ligt op het creëren van positieve gevolgen voor zowel onze planeet als de economie.

Bij System Flex vinden we het belangrijk om ook bij te dragen aan duurzaamheid en zorg voor onze planeet. Ons afval wordt gescheiden en gedemonteerde systemen worden op locatie gestript en klaargemaakt voor hergebruik. Wilt u net als System Flex bijdragen aan een circulaire economie? Of wilt u meer weten over de mogelijkheden van een duurzame inrichting voor uw bedrijfspand? Onze medewerkers gaan graag met u in gesprek over de diverse mogelijkheden. Neemt direct contact op voor een vrijblijvend gesprek.