5 trends in de bouw voor 2024

5 trends in de bouw voor 2024

Ondanks dat de (af)bouw de grootste industrie ter wereld is, is hij ook één van de langzaamst groeiende. Maar daar komt snel verandering in volgens het ING trends- en ontwikkelingen onderzoek. De komende jaren gaat er een heleboel veranderen in de (af)bouw branche en veel bedrijven zullen moeten bijbenen om bij te blijven. In dit artikel bespreken we de vijf belangrijkste trends en ontwikkelingen in de sector voor 2024.

De duurzaamheidsrevolutie

Steeds meer consumenten en bedrijven zijn zich bewust van hun impact op het milieu en zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Duurzame materialen en productiemethoden worden belangrijker. Bouwbedrijven werken met biobased materialen zoals natuurlijke vezels en hout. Dit zal in de toekomst steeds meer worden toegepast. Maar ook het watergebruik, afvalvermindering, circulariteit en de locatiekeuze van bouwprojecten worden onder de loep genomen.

The war on Talent

Waar zouden we zijn zonder goed personeel? Er is momenteel een 'War on Talent' gaande in de bouwsector. Dit betekent dat er een grote vraag is naar gekwalificeerde werknemers, terwijl het aanbod beperkt is. De vergrijzing en een gebrek aan nieuwe instroom vanuit het onderwijs zijn enkele oorzaken van dit probleem. Dit kan leiden tot hogere kosten en vertragingen in projecten. Om deze uitdaging aan te gaan, zijn er verschillende initiatieven gestart om de instroom van nieuw talent te vergroten en de huidige werknemers te behouden en te ontwikkelen. De komende jaren gaat hier dan ook een grote slok geld naartoe.

Bouwtechnologie

Het gebruik van bouwtechnologie zal zorgen voor een efficiënte en duurzame bouwindustrie. Onder bouwtechnologie verstaan we bijvoorbeeld digitale technologie, 3D modellering, Building Information Modeling (BIM) en drones. Hiermee kunnen bouwbedrijven hun projecten beter plannen en coördineren.

Groen groener groenst

En hier bedoelen we niet alleen het milieu mee. Om het welzijn, zowel lichamelijk als geestelijk te bevorderen wordt er steeds meer aandacht geschonken aan groen in de wijk. Een groen plantsoen of speeltuin in de buurt heeft meerdere voordelen. Zo is uit onderzoek gebleken dat je hierdoor beter contact hebt met buurtgenoten en minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Het verhoogt het welzijn van de mens en zorgt voor minder stress. Omdat hier steeds meer vraag naar is, zal dit ook zeker meegenomen moeten worden in toekomstige bouwplannen. Calculeer dat groen dus maar in!

Ai ai ai, AI neemt over

Je kunt er niet meer omheen. AI (Artificial Intelligence) domineert langzamerhand de wereld. Door één druk op de knop worden woorden omgezet naar magnifieke visuals, soms niet van echt te onderscheiden. AI kan in de toekomst een grote hulp zijn voor tekenaars. AI kan namelijk helpen om duurzame ontwerpbeslissingen te nemen. Door het analyseren van gegevens over de energie-efficiëntie, materialen en bronnen kan AI een ontwerp voorstellen dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook milieuvriendelijk en duurzaam. Dit stelt ontwerpers in staat om een ​​positieve impact te hebben op het milieu en tegelijkertijd een mooi gebouw te creëren.

System Flex

Meer weten over onze circulaire wand – en plafondsystemen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd