Liander Westpoort – De Zwarte Hond
Dit regiokantoor in Amsterdam is ontworpen in opdracht van het netwerkbedrijf Alliander. Alliander heeft bewust gekozen voor duurzaamheid en transparantie en draagt bij aan een circulaire, klimaatadaptieve en natuurinclusieve omgeving. Naast netbeheerder Liander zullen technisch specialist Qirion en meetbedrijf Kenten zich hier ook vestigen. Bij de bouw van dit gebouw is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen zoals hout en zijn schadelijke stoffen zoals lijm, pur of kit vermeden. Het parkeergebouw is ontworpen als een demontabele constructieopzet die kan groeien en krimpen. De gevels zijn gemaakt van weervast cortenstaal. In het grote atrium van het kantoorgebouw zijn centrale houten trappen geplaatst die ontmoetingen en interactie stimuleren. Een unieke 'zwerftrap' verbindt elke verdieping op een andere plek en biedt een spannende route door het kantoor. De gebouwen en tussenruimtes zijn als een barcode op het kavel gepositioneerd en bieden een ritmische afwisseling. Het kantoorgebouw op de kop is het hoogteaccent en is zichtbaar vanaf de A5. Opvallend is de gelijke aandacht die is besteed aan alle onderdelen van het programma. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en vormen samen een robuust geheel. Het gebouw doet denken aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur.
Koivistokade – Marc Koehler Architects
Een duurzaam, aanpasbaar en innovatief kantoorgebouw in Amsterdam. Koivistokade bevindt zich in de duurzame wijk Houthavens in Amsterdam en is een opvallend en veelzijdig kantoorgebouw. Het gebouw is ontworpen om in de toekomst te kunnen worden omgebouwd tot loftwoningen en kan zelfs worden uitgebreid met twee extra verdiepingen. Elke verdieping biedt een unieke werkruimte, met verschillende vormen en maten en speciaal gecoat glas. Het gebouw is voorzien van rauwe, ruimtelijke kwaliteit, hoge plafonds, brede puien, zonovergoten terrassen en groene balkons begroeid met klimplanten die dienen als zonwering.
Duurzaamheid is geïntegreerd in het ontwerp van het gebouw, waarbij extra hoge kantoorruimtes verbonden zijn met groene buitenruimtes. Dit zorgt voor een stimulerende werkomgeving met lichte, comfortabele binnenruimtes, verminderd verkeerslawaai door geïntegreerde verdiepingshoge klimplanten en ruime balkons die ontmoetingsruimtes, schaduw en ruim uitzicht bieden. Het gebouw heeft een kolomstructuur die een minimale ecologische voetafdruk heeft dankzij het gebruik van gerecycled beton en zo min mogelijk materiaal. De flexibiliteit van het gebouw verlengt de levensduur, wat afvalstromen en CO2-uitstoot op lange termijn helpt te voorkomen.
Transformatie Stationspostgebouw Den Haag – KCAP
Een nieuwe rol voor het icoon van het functionalisme: Het Rijksmonument naast Hollands Spoor uit 1939 is een gebouw met een opvallende gevel in lichte baksteen en afgeronde vormen. Het gebouw heeft een grote waarde voor Den Haag en heeft dankzij de transformatie een nieuwe functie gekregen: het is nu een eigentijdse kantooromgeving die heden en verleden verbindt.
Op de begane grond is een ‘Community Centre’ ontworpen, met een ontvangsthal, café, ontmoetingsruimtes en werkplekken. Daarboven hebben de etages een flexibele indeling, waardoor een verscheidenheid aan werkplekconcepten mogelijk is. Het gebouw is dankzij efficiënte plattegronden en innovatieve technische voorzieningen flexibel voor de toekomst. De schakeling van informele en formele, open en besloten gebieden voegt zich naar de nieuwe ruimtelijkheid van het gebouw.
We hebben ook een top 5 meest inspirerende kantoren van Nederland voor je samengesteld!
De nominaties
De jury was enigszins verbaasd door het lage aantal inzendingen, gezien de vele ontwikkelingen op het gebied van kantoorgebouwen. Bovendien merkte de jury op dat er meer nieuwe kantoorgebouwen dan verduurzamingsprojecten bij bestaande gebouwen werden ingediend, terwijl de jury juist daar een grote opgave verwachtte.
Uitreiking
De prijs voor Kantoorgebouw van het jaar is onderdeel van de Architectenweb Awards 2023.
Naast de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar worden op 8 november prijzen uitgereikt in de volgende categorieën: Woongebouw van het Jaar, Zorggebouw van het Jaar, Schoolgebouw van het Jaar, Interieur van het Jaar en Publiek gebouw van het Jaar. Tegelijkertijd wordt de winnaar van de verkiezing voor Architect van het Jaar 2023 bekend gemaakt. Locatie voor de feestelijke uitreiking wordt later bekend gemaakt.
System Flex
Wil je jouw kantoorruimte naar een hoger niveau tillen? Met de systeemwanden van System Flex creeer je een ruimte om van te genieten! Bekijk hier alle opties of neem contact op voor een vrijblijvend advies.