Profiteer van subsidie op herbruikbare wanden

Profiteer van subsidie op herbruikbare wanden

Sinds 2020 staan herbruikbare wandsystemen op de Milieulijst. Deze lijst biedt ondernemers veel fiscale voordelen als ze willen investeren in circulair ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het investeren in herbruikbare materialen of produceren van circulaire materialen. Producten die op de milieulijst staan komen namelijk in aanmerking voor een subsidie. Dit maakt duurzaam ondernemen niet alleen aantrekkelijk maar zorgt ook voor een extra duwtje richting een gezond en co2 arm klimaat.  


Modulair herbruikbaar wandsysteem

Een punt op de milieulijst is het modulair herbruikbaar wandsysteem. Hiermee kun je grote ruimtes in een bedrijfspand onderverdelen in kleinere ruimtes zoals kantoren of vergaderhoekjes. Een voorwaarde hiervoor is wel dat het wandsysteem niet permanent verbonden mag zijn aan een plafond, vloer en muur. Daarnaast moet het wandsysteem door de producent aan het einde van de levensduur worden meegenomen. Het wandsysteem moet hierna worden hergebruikt of worden gerecycled tot grondstoffen voor een nieuw doeleinde. Dit alles moet je terug kunnen lezen in de garantievoorwaarden.

 

MIA en VAMIL subsidie

Als een bedrijfsmiddel op de Milieulijst staat dan kun je de MIA subsidie (milieu-investeringsaftrek) en VAMIL subsidie (willekeurige afschrijving milieu-investeringen) aanvragen. Dit geldt dus ook voor het Modulair herbruikbare wandsysteem. Het belastingvoordeel kan netto oplopen tot 14 procent per investering.

De MIA biedt ondernemers de mogelijkheid om bij milieu-investeringsaftrek de fiscale winst te verlagen. De subsidie kan oplopen tot 36 procent van het investeringsbedrag. Het percentage van de aftrek is afhankelijk van de milieueffecten en de gangbaarheid van het bedrijfsmiddel.

Met de VAMIL kan een ondernemer een investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Door sneller afschrijven wordt de fiscale winst verminderd en hoeft er minder belasting worden betaald in dat jaar. Dit biedt een rente- en liquiditeitsvoordeel.

Iedere onderneming die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betaalt, kan in principe gebruikmaken van de MIA/VAMIL. Een ondernemer komt in aanmerking voor de MIA/VAMIL als de investering voldoet aan de volgende vijf voorwaarden:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de milieulijst;
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt;
  • De investering moet betrekking hebben op aanschaf- en voortbrengingskosten van het bedrijfsmiddel;
  • Voor de MIA moet het bedrag aan milieu-investeringen minimaal € 2.500 per bedrijfsmiddel zijn;
  • Voor hetzelfde bedrijfsmiddel kan geen energie-investeringsaftrek én milieu-investeringsaftrek tegelijk worden verkregen.

 

Wat betekent dit voor mij?

Je draagt niet alleen bij aan de Sustainable Development Goals door het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Je profiteert ook van een voordeel als je een bedrijfsmiddel aanschaft wat onder de MIA en VAMIL subsidie valt.

 

System Flex realiseert

System Flex is altijd bezig met vernieuwing en verbetering op alle gronden. Ook op het gebied van duurzaamheid draagt System Flex graag zijn steentje bij. Zo kunnen we niet alleen nu maar ook in de toekomst genieten van de ruimtes die we realiseren.

Daarom zal System Flex ook kijken naar de mogelijkheden om modulaire herbruikbare wandsystemen aan te bieden die vallen onder de MIA en VAMIL subsidie. Wil je op de hoogte blijven van dit initiatief? Meld je aan voor de nieuwsbrief of hou onze website in de gate.

Vragen over de MIA en VAMIL subsidie of over onze wandsystemen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd