Van houten bankjes tot biophilic beauty: De evolutie van het kantoor

Van houten bankjes tot biophilic beauty: De evolutie van het kantoor

Duik in de geschiedenis van kantoren, van het prille begin tot in de toekomst. Ontdek hoe comfort, esthetiek, menselijke connectie en natuur centraal staan in deze evolutie, en wat een kantoor veranderd in een inspirerende werkplek. Stap in je tijdmachine en lees snel verder.

Terug in de tijd

Om te kunnen evolueren, moeten we teruggaan naar het moment van het ontstaan van het kantoor. De geschiedenis voert ons terug tot de oudheid, toen de mens begon met het uitvoeren van administratieve taken. Je kunt je voorstellen dat dit er heel anders uitzag dan tegenwoordig. Waarschijnlijk niet veel meer dan een houten bankje en tafel. Het kantoor diende destijds om taken uit te voeren en informatie te bewaren, maar met de komst van de typemachine, de telefoon, de computer en het internet veranderde er veel. Deze uitvindingen transformeerden niet alleen het kantoor, maar ook de aard van kantoorbanen zelf. Naast archivaris werd je nu ook telefonist.

Design en esthetiek

De aandacht voor design en esthetiek kwam eigenlijk pas in de jaren 50. Kantoren kregen strakke rijen met bureaus, wat goed paste bij de bureaucratische instelling van die tijd. In de loop der jaren veranderde de hiërarchische of zelfs militaire kantoorindeling naar 'cellenkantoren', waarbij één of twee personen op één kamer werkten of in bureaublokken. Met behulp van scheidingswanden kon de open ruimte gemakkelijk worden verdeeld in individuele kamers. Dat zag er al iets aantrekkelijker uit dan voorheen.

Comfort

Van comfort was op dat moment nog geen sprake; daar begonnen we pas in de jaren 70 aan te denken. Gezondheid en welzijn kregen een steeds grotere rol. Ergonomische bureaus en stoelen deden langzaam hun intrede, en allerlei bakjes en lades werden ingericht zodat je al je kantoorartikelen snel bij de hand had. Dit was ook het moment dat de computer een plek op het bureau kreeg.

Biophilic Design

Een aantal decennia later zijn we ons steeds meer gaan verdiepen in het welzijn van de werknemer. Het kantoor is een onderdeel geworden van je wervingscampagne. De werknemer overweegt zijn werkplek bij het sollicitatieproces, want een goede werkplek zorgt niet alleen voor een gezonde geest maar ook voor de juiste creatieve inspiratie. Biophilic design is hier ook een onderdeel van.

Biophilic design integreert natuurlijke elementen en processen in de gebouwde omgeving om de gezondheid en het welzijn van mensen te bevorderen. Deze benadering erkent de diepgewortelde menselijke behoefte aan connectie met de natuur en probeert deze te integreren in de moderne werkomgeving. Het gebruik van natuurlijke materialen, overvloedig daglicht, en zelfs planten in kantoorruimtes zijn slechts enkele voorbeelden van biophilic design. Het draait uiteindelijk om de ervaring. Hoe beleef je het kantoor en wat voel je? Biofilia betekent letterlijk: liefde voor het leven

En verder?

Terwijl we vooruit kijken, zullen kantoren waarschijnlijk blijven evolueren, mogelijk met een grotere focus op flexibiliteit en hybride werkomgevingen. Desondanks zal het behoud van de menselijke connectie met de natuur en het bevorderen van transparantie essentiële pijlers blijven in het ontwerp en de inrichting van kantoorruimtes. Zo transformeert het kantoor van een eenvoudige werkplek tot een stimulerende en inspirerende omgeving die de potentie heeft om het beste uit werknemers te halen.

System Flex

Een inspirerende plek werkt geweldig, of we ons nu moeten concentreren, een serieus gesprek moeten voeren, of elkaar willen inspireren. Het is belangrijk dat de ruimte waarin we werken goed aanvoelt. Daarom produceert System Flex al 30 jaar flexibele wandsystemen om de ideale ruimte te realiseren. Met de stijlvolle (glazen) systeemwanden van System Flex creëert u in elke omgeving snel en eenvoudig fraaie en functionele ruimtes. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd