Wat doet kleur in kantoor met de werknemer?

Wat doet kleur in kantoor met de werknemer?

Nog niet zo lang geleden werkte je vanuit je eigen knalrood geverfde werkkamer thuis. Had je toen moeite met concentreren? Keek je elke vijf minuten naar de klok? Was je aandacht niet bij het werk? Dat is niet zo gek met die kleur tegen de muur. We wisten al langer dat kleuren een effect hebben op onze gemoedstoestand, maar nu blijkt uit onderzoek van University of Central Lancashire dat het ook een grote invloed heeft op onze productiviteit. Dat je van rood afgeleid raakt hebben we al verklapt maar de meest productieve kleur zal je wellicht verassen.

 

Hoe zit het dan?

Kleur heeft invloed op het brein. Het kan stimuleren, rust geven, druk maken maar ook demotiveren of verdrietig maken. Dit kan je ook toepassen in je eigen huis, werkkamer of op kantoor. Door bewust na te denken over het doel van een ruimte, kan je elke kamer een ander kleurtje geven. Hier vind je de beste kleuren voor op kantoor.

Oranje

De meeste mensen zullen enorm blij worden van de kleur oranje. Deze kleur is ideaal als je creatief bezig bent. Oranje stimuleert creativiteit en maakt je vrolijk. Pas oranje toe in een ruimte waar gebrainstormd wordt. Wil je weten hoe je het beste een brainstormruimte kan invullen? Klik dan hier.

Geel

Geel ligt dichtbij oranje. Je kunt deze kleuren dus goed combineren. Geel stimuleert positieve gedachtes en helpt bij de concentratie. Geel kan je toepassen in een afgezonderde flexruimte of stiltecabine. Op zoek naar meubels voor een flexruimte? Klik hier.

Groen

Groen verlaagd stress en geeft rust. Het brengt een koel gevoel met zich mee en stimuleert doelgericht werken. Groen kan toegepast worden in ruimtes waar persoonlijke gesprekken worden gevoerd zoals een functioneringsgesprek of sollicitaties. Pas groen bijvoorbeeld toe in het kantoor van HR.

Paars

Paars is een kleur die je niet vaak in kantoor tegenkomt. Maar toch kan deze kleur goed van pas komen als je out-of-the-box wilt denken. Het bevordert de creativiteit en het krijgen van ideeën. Deze kleur kan je net als oranje in een brainstormruimte gebruiken. Hierdoor worden je brainstromsessies nog effectiever!

Roze

Roze stimuleert de verbinding tussen mensen en zorgt ervoor dat je meer in contact komt met elkaar. Deze kleur kun je dus op verschillende plekken inzetten. Denk bijvoorbeeld aan een vergaderzaal, teambuildingruimte, de kantine of de plek waar de vrijmibo worden gehouden.

Speel op safe

Geef je niks om al die felle kleuren? Dan kun je natuurlijk altijd op safe spelen en kiezen voor aardetinten en witte kleuren. Dit is ook zeker geschikt voor op kantoor. Het straalt rust en kalmte uit. Let er wel op dat je wit combineert met andere tinten. Anders kunnen de muren ontzettend op je af komen.

De hamvraag: wat is nu de meest productieve kleur?

Eigenlijk is ieder van bovenstaande kleuren productief op zijn eigen manier. Je moet goed kijken naar het doel van de ruimte en hier de kleur op toepassen. Dan zit je altijd goed!

De kleur van System Flex

Wil je sparren over het gebruik van kleur in jouw kantoor? We denken graag mee over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Ook het gebruik van materiaal speelt een rol. Lees hier meer.