Zit de klusjesman straks zonder werk? - Wat voor invloed hebben klusprogramma’s op de (af)bouw?

Zit de klusjesman straks zonder werk? - Wat voor invloed hebben klusprogramma’s op de (af)bouw?

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond; klusprogramma’s. Zowel in Nederland als in Vlaanderen kun je geen zender vinden zonder klusshow. Kopen zonder kijken, Bouwval gezocht, Huizenjacht, Vtwonen weer verliefd op je huis, Eigen huis en tuin, Help mijn man is klusser, Voor hetzelfde geld, Van woonvilla naar droomvilla, Verkopen of verbouwen, De perfecte verbouwing en dan sinds kort ook ‘De moeite waard’ waarbij tweetallen onder toeziend oog van aannemer Bob Sikkes, huizen flippen en verkopen. Dit zijn slechts een paar klusprogramma’s van een ellenlange lijst. Maar wat voor invloed hebben deze programma’s op Tv-kijkend Nederland? Zorgt het alleen voor vermaak of krijgen mensen ook zin om zelf aan de slag te gaan met klussen? En waar komt dan nog een *klusjesman aan te pas? Wij hebben het onderzocht.

Het belangrijkste effect van klusprogramma’s is dat mensen geïnspireerd raken. Ze komen met nieuwe ideeën en vullen hiermee het moodboard in hun hoofd aan. Mensen ontdekken wat er in een korte tijd kan worden gedaan in een huis en dat sommige klussen niet zo moeilijk zijn als ze lijken. Kijkers krijgen de kriebels om een hamer en een zaag op te pakken.

Er zit ook een informatief element in deze shows. Ze demonstreren vaak het gebruik van materialen en gereedschappen, wat kijkers aanmoedigt om het zelf te proberen. Hierdoor is er meer vraag ontstaan naar innovatieve bouwmaterialen en -technieken die door iedereen gebruikt kunnen worden.

Klusprogramma's hebben dus bijgedragen aan de kennis en vaardigheden van mensen op het gebied van bouwen en afbouwen. Hierdoor hebben kijkers meer vertrouwen gekregen om zelf aan de slag te gaan, wat heeft geleid tot een toename van het aantal mensen dat ervoor kiest om zelf projecten uit te voeren in plaats van een professionele aannemer in te huren.

Een ander belangrijk effect van klusprogramma's is dat ze hebben bijgedragen aan de groei van de bouw- en afbouwindustrie. De toegenomen populariteit van doe-het-zelfprojecten heeft geleid tot een grotere vraag naar bouwmaterialen en gereedschappen. Dit heeft op zijn beurt geleid tot een toename van de productie en verkoop van deze producten, waardoor de industrie is gegroeid.

Ten slotte heeft de opkomst van klusprogramma's ook geleid tot een verandering in de manier waarop aannemers en bouwbedrijven hun diensten aanbieden. Veel van deze bedrijven bieden nu online tutorials en instructievideo's aan om mensen te helpen bij het uitvoeren van hun eigen projecten. Dit heeft bijgedragen aan een grotere transparantie en betrokkenheid van consumenten bij de bouw- en afbouwprocessen.

Gamma heeft het door. Met hun nieuwe campagne ‘Achter elke deur een klus’, halen ze huis-tuin-en-keuken-klussers over om toch aan die laagdrempelige schilders klus te beginnen of zelf een laminaatvloertje te leggen. Je hoeft niet voor elke klus een vakman in te schakelen waarmee je enorm veel kosten bespaart.

Altijd al benieuwd geweest naar wat je zelf moet betalen als je meedoet aan een klusprogramma? Je leest het hier. .

De opkomst van klusprogramma’s zorgt er zeker niet voor dat de (af)bouwer of klusjesman geen werk meer heeft. Echter zorgen de doe-het-zelfprojecten op televisie er wel voor dat mensen de laagdrempelige klusjes steeds vaker zelf uitvoeren. Daarnaast heeft de inflatie ook een grote invloed op de keuzes die men hierin maakt.

Ook Veronica komt binnenkort met een nieuw programma genaamd ‘Klusklauwen’.

System Flex

Meer weten over onze circulaire wand – en plafondsystemen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

*Met ‘klusjesman’ wordt natuurlijk niet alleen een man bedoeld, maar elk geslacht, gender of vorm van klusser. De term ‘klusjesman’ is gebruikt voor de leesbaarheid van dit artikel.

 

 

 

 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd