De invloed van kleuren op onze gemoedstoestand

De invloed van kleuren op onze gemoedstoestand

Kleur = emotie

 

De invloed van kleuren op onze hersenen is veelal onbewust, tenzij het om heel extreme tinten gaat. We maken allereerst het onderscheid tussen warme kleuren, koude kleuren en aardtinten. Koude kleuren (blauw, groen en grijstinten) zijn vaak kleuren die je toepast om een rustige en strakke inrichting te creëren. Zo wekken grijstinten een gevoel van eenheid en verfijning op. De kleur blauw zorgt onbewust voor het verhogen van de productiviteit, wat voor de gebruiker in de ruimt erg prettig is – zonder dat hij of zij dit waarschijnlijk bewust koppelt aan de kleur blauw.

Warme kleuren zoals rood, oranje en geel worden ingezet om een enthousiast gevoel te geven aan de gebruiker van een ruimte. Rood, de kleur van de liefde én van haat, wekt daarbij vaak sterke emoties op. Als accentkleur in een inrichting met koude kleuren, kan het heel goed werken.

Bij alle kleurtinten heeft de intensiteit ook effect op de uitwerking. Een fel gekleurde gele muur kan heel hard zijn, terwijl lichte geeltinten juist voor een zacht effect zorgt. Er zijn studies die aantonen dat geel een gevoel van warmte geeft, maar ook het zenuwstelsel en mentale processen kan stimuleren. Ook worden veel mensen vaak vrolijk van de kleur geel, net als van de vrolijke kleur oranje die ingezet wordt om een ruimte gezelliger te maken. Warme kleuren worden daarnaast bewust ingezet om creativiteit te verhogen door verschillende kleurcombinaties toe te passen.

Tot slot benoemen we graag de aardtinten groen en bruin. Groen geeft een gevoel van kalmte en gezondheid. Dit effect kun je al aan in de inrichting naar boven laten komen door eenvoudigweg planten in ruimtes te plaatsen. Bruin is een kleur die eveneens een gevoel van gezondheid en tevens een gevoel van geborgenheid en gezelligheid kan opwekken.

 

Combineren maar

 

Wanneer je de basiseffecten van kleur weet, kun je deze gaan combineren om een optimale gebruikersbeleving te realiseren. Hierbij kijken de experts niet alleen naar de wanden en vloeren, maar ook naar het meubilair dat in de ruimte staat. Het totaalplaatje moet de functie van de ruimte versterken. Met het combineren van de juiste kleuren kun je ook letterlijk meer ruimte creëren. Door de muur licht te maken en meubelstukken dezelfde lichte tint te geven. Zo lijkt het meubelstuk op te gaat in de achtergrond en ontstaat er een ruimtelijk effect.

Heb je een vraag over een van onze producten? Neem dan contact met ons op.