Bouwen op kwaliteit in 2024

Bouwen op kwaliteit in 2024

Het jaar 2024 belooft een uitdagend jaar te worden voor sectoren in de (af)bouw. Ondanks een verwachte economische krimp en een afname van investeringen in 2023, zijn er lichtpuntjes aan de horizon die kansen bieden voor vernieuwing en groei.

Veranderende voorkeuren in de woningmarkt

Een opvallende verschuiving in de woningmarkt is merkbaar: de vraag naar nieuwbouwwoningen neemt af. Dit fenomeen wordt deels toegeschreven aan de gestegen rente. Daarentegen zijn de lonen in het afgelopen jaar wel gestegen en de werkgelegenheid bleef hoog. Huizenzoekers geven nu de voorkeur aan aantrekkelijk geprijsde bestaande woningen boven nieuwbouw.

Positieve vooruitzichten ondanks uitdagingen

Hoewel de bouwsector in 2023 minder investeringen heeft gezien als gevolg van de gestegen rente, is er goed nieuws te melden. De verwachting is dat de Europese Centrale Bank voorlopig geen renteverhogingen doorvoert en zelfs ruimte biedt voor renteverlaging. Dit opent de deur voor degenen die in 2024 toch een bouwproject willen starten. Bovendien wordt in de tweede helft van 2025 groei in bouwactiviteiten verwacht, waarmee de sector zich herstelt van de tijdelijke neergang.

Milieu, duurzaamheid en wetgeving

De uitdagingen voor de bouwsector in 2024 zijn divers en gaan verder dan financiële aspecten. Naast loonstijgingen zien ondernemers nieuwe wetgeving, milieukwesties en duurzaamheid als grootste uitdagingen. Bedrijven verschillen in hun specifieke zorgen, waarbij de behoefte aan geschoold en ervaren personeel, milieubewustzijn en duurzaamheid naar voren komen als belangrijke pijnpunten. Plafond- en wandmontagebedrijven geven nu het verkrijgen van geschoold en ervaren personeel als grootste probleem aan.

Wet Kwaliteitsborging

Vanaf 1 januari 2024 treedt de Wkb (Wet Kwaliteitsborging) samen met de aangepaste Omgevingswet in werking. Dit betekent dat er zwaardere eisen worden gesteld op het gebied van waarschuwingsplicht, opleverdossiers en aansprakelijkheid na oplevering van een bouwwerk.

Met kwaliteitsborging wordt de kwaliteit van een bouw(werk) zodanig bewaakt dat het eindproduct volledig aan de voorschriften van het Bouwbesluit voldoet. Daarnaast zorgt tijdige kwaliteitsborging voor:

  • Verbetering van de kwaliteit van bouwwerken
  • Realisatie van de wensen van de opdrachtgever
  • Reductie van faalkosten

Bekijk ook Wkb Gereedschapskist: De rol van Afbouwapp bij het naleven van de Wet Kwaliteitsborging

System Flex

In deze dynamische tijden blijft System Flex de uitdagingen van de bouwsector omarmen met innovatieve oplossingen en een focus op kwaliteit en duurzaamheid. Samen bouwen we aan een sterke toekomst voor de bouw in 2024 en verder.

Een inspirerende plek werkt geweldig. Of we ons nu moeten concentreren, een serieus gesprek moeten voeren of elkaar willen inspireren. Het is belangrijk dat de ruimte waarin we werken goed voelt. Daarom produceert System Flex al 30 jaar flexibele wandsystemen om de ideale ruimte mee te realiseren. Met de stijlvolle (glazen) systeemwanden van System Flex creëert u in elke omgeving snel en eenvoudig fraaie en functionele ruimtes. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.