De laatste (af)bouwontwikkelingen: een blik op 2025

De laatste (af)bouwontwikkelingen: een blik op 2025

Als professional werkzaam in de afbouwbranche is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de nieuwbouw en -renovatie van woningen en utiliteitsgebouwen. Voor deze mensen heeft de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA) in samenwerking met Buildsight een branchemonitor Afbouw opgezet. Hierin bieden zij actuele marktinformatie en trendanalyses, die ten allen tijden te raadplegen is door middel van een dashboard. In de trendanalyse van kwartaal twee staat dat er de komende jaren flinke investeringen plaats zullen vinden in de budgetsector. Hieronder vallen onderwijs, zorg, overheid, sport en cultuur. Deze investeringen zullen dus vooral gericht zijn op de utiliteitsbouw. Hoe zullen deze ontwikkelingen de afbouwsector beïnvloeden? En hoe zit het met de bouw en renovatie van particulieren woningen? We kijken naar de laatste (af)bouwontwikkelingen en blikken vooruit op de toekomst.

 

Woningbouw

We beginnen met de woningnieuwbouw. Er lijkt namelijk een einde te komen aan de daling van vergunningverleningen. Dit resulteert uiteindelijk in meer nieuwbouw en dus meer werk. Echter kampen we nog steeds met een groot personeel – en materiaaltekort, waardoor het alsnog moeilijk blijft om aan de toekomstige stijgende vraag te voldoen.  

2022 was een goed jaar voor woningrenovatie. Dit kwam voornamelijk door de stijgende energieprijzen. Steeds meer mensen verduurzaamde hun huis om energie te besparen. Maar nu de huizen verduurzaamd zijn en omdat we op dit moment kampen met een crisis, zijn mensen meer terughoudender geworden met hun uitgaven. Het consumentenvertrouwen is gedaald en steeds minder mensen verhuizen door de hoge huizenprijzen. Hierdoor worden er minder huizen gerenoveerd. De verwachting is dat dit zich in 2024 doortrekt maar dat het aantal renovaties in 2025 weer gaat stijgen.

Utiliteitsbouw

Door de investering in de budgetsector verwacht men een groei van 4% ten opzichte van 2022 in de utiliteitsnieuwbouw. Ook de uitgave van vergunningen van kantoren en scholen stijgt licht en er is meer behoefte aan hoogwaardige kleinere kantoren. Daarentegen neemt de bouw van het aantal industriële gebouwen de komende jaren af. Ook de bouw van winkels en hotels neemt af door de online shoppings en Air-BnB’s die als paddenstoelen uit de grond schieten.

Veel geplande utiliteitsrenovaties gaan niet meer door. Dit komt door de sterke prijsstijgingen van materiaal en personeel. Het budget wat is ingecalculeerd is niet meer toereikend en renovaties worden uitgesteld of zelfs geannuleerd. Hierdoor wordt er een daling in 2023 en 2024 voorspeld.

2025 and beyond

Men hoopt op een economisch herstel van 2% in 2025. Hiervoor zal de economie zich vanaf het derde kwartaal in 2024 moeten herstellen.

System Flex

Meer weten over onze circulaire wand – en plafondsystemen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd