Gebouwen uit de jaren 60, 70 en 80 zijn aan renovatie toe

Gebouwen uit de jaren 60, 70 en 80 zijn aan renovatie toe

Eigenaren van kantoorpanden die gebouwd zijn in jaren 60, 70 en 80 kunnen binnenkort een brief van de gemeente verwachten. Degene die namelijk nog geen energielabel C hebben zullen wellicht toch moeten gaan verduurzamen. Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland namelijk energielabel C hebben en dat zal voor sommigen nog een hele klus worden.

Hoe was het ook alweer?

Prachtig is de stijl uit de jaren 60 met zijn bruin, beige en okergele kleuren, slanke meubels en exotische bloemen en bombastische planten. Ook stalen zware kozijnen waren een trend met grote gotische ramen (en deze trend komst zelfs nu nog terug!). In de jaren 70 veranderde het interieur in een patronenpallet gemengd met oranje en groen. Kantoorkolossen met grote gemeenschappelijke ruimtes waren nodig want de computer doet zijn intrede en er is ruimte nodig om deze grote machines kwijt te kunnen. In de jaren 80 zijn deze informatieverwerkers nog niet echt geslonken en zijn omringt door gigantische archief kasten in wederom bruine tinten. Houten meubelen zijn weer helemaal hip en vind je overal in het kantoor. Mooi aan de binnenkant maar aan de buitenkant anno nu gedateerd.

Kantoren anno nu

Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren energielabel C hebben. Kunnen ze dit niet laten zien dan mogen zij het pand niet meer verhuren als kantoorruimte. Je riskeert hiermee een dwangsom en in het uiterste geval een gedwongen sluiting. Echter hebben veel kantoren niks te vrezen. Ze kunnen gewoon een energielabel C krijgen als ze dit aanvragen. De meeste kantoorpanden voldoen namelijk aan alle eisen zonder dat hier aanpassingen voor nodig zijn. Slechts 25 procent zal nog wat investeringen moeten doen.

Wat kun je eraan doen?

Die 25 procent zal een aantal maatregelen moeten nemen om energielabel C te verkrijgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen of het kantoorpand energiezuiniger maken door muur-, vloer- of dakisolatie. Nog veel beter is het plaatsen van driedubbelglas. Ook kun je kijken of je van het gas af kan door een elektrische warmtepomp aan te schaffen. Je pand moet dan natuurlijk wel goed geïsoleerd zijn, anders gaat deze kostbare warmte alsnog verloren.

Systeemwanden

De computers uit de jaren 70 zijn inmiddels een stukje kleiner en daarom zijn grote ruimtes niet meer nodig. Door kleinere kantoren te creëren gebruik je de warmte ook enkel op de plekken waar er op dat moment wordt gewerkt. Dit kun je doen door systeemwanden te plaatsen. Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Hierin wordt tevens gekeken naar de juiste akoestiek en lichtinval.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Heb je een vraag over een van onze producten? Neem dan contact met ons op.