Heb jij je PUR-diploma al? Diisocyanaten certificaat verplicht vanaf 24 augustus

Heb jij je PUR-diploma al? Diisocyanaten certificaat verplicht vanaf 24 augustus

Op augustus 2020 is in het Publicatieblad van de Europese Unie een nieuwe beperking op diisocyanaten gepubliceerd. Diisocyanaten vind je terug in PU lijmen, kitten en PUR en kunnen zorgen voor klachten aan de luchtwegen en huid. Om deze reden moet er extra voorzichtig worden gewerkt met deze stof. Vanaf 24 augustus 2023 moet je een certificaat kunnen aantonen. Deze kun je behalen door het volgen van speciale opleiding.

 

Wat zijn Diisocyanaten?

Diisocyanaten zijn belangrijke chemische stoffen die worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Ze worden vaak gebruikt in de productie van polyurethaan, dat wordt gebruikt in onder andere isolatiemateriaal, meubels en autostoelen. Maar ze zitten ook in verf, inkt, lak, coating en lijm. Producten die de (af)bouwer regelmatig gebruikt.

Diisocyanaten kunnen gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. Het is daarom essentieel dat je goed op de hoogte bent van de veiligheidsprotocollen en -procedures die worden gebruikt bij de productie en het gebruik van deze stoffen.

Wat moet ik doen?

Ben je een fabrikant of professioneel gebruiker van een product wat diisocyanaten bevat? Dan zul je een certificaat moeten halen om het product te mogen gebruiken. Je kunt de opleiding via deze link volgen -> https://isopa-aisbl.idloom.events/?lang=nl

Ga bij de leverancier van het product na of zij een registratiecode hebben, zodat je de opleiding gratis kunt volgen. Hierna volg je de volgende stappen.

  1. Selecteer bij Application Sectors: kleef- en afdichtmiddelen
  2. Selecteer daarna onder aan de pagina bij Beschikbare opleidingen: 048 Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen / Kleine verpakking bij omgevingstemperatuur
  3. Daarna kunt u registreren

Ben je een professioneel gebruiker en wil je de opleiding niet volgen? Dan kun je kiezen voor een alternatief door het kiezen van een product waarbij het gehalte van diisocyanaten lager is dan 0.1%. Bespreek met je leverancier wat er mogelijk is.

Inhoud van de opleiding

De training duur circa 30 minuten en in deze training leer je over de volgende onderwerpen:

 

Module 1 - 048 Professionele toepassing van kleef- en afdichtmiddelen / Kleine verpakkingen bij omgevingstemperatuur

  • Inleiding
  • Wat zijn diisocyanaten
  • Hoe overgevoeligheid kan ontstaan
  • Persoonlijke gezondheid
  • Noodmaatregelen
  • Gedragsbeveiliging
  • Nationale codes

Dit programma wordt afgesloten met een quiz. Nadat je alle modules volledig heeft bekeken en geslaagd bent voor de quiz, ontvang je een certificaat dat u als PDF kan downloaden en uitprinten.

Opmerking: Zorg ervoor dat je alle modules volledig bekijkt om toegang te krijgen tot de quiz.

 

System Flex

Meer weten over onze circulaire wand – en plafondsystemen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd