Leningen voor bedrijven met een circulair en biobased verdienmodel - ook in de afbouw!

Leningen voor bedrijven met een circulair en biobased verdienmodel - ook in de afbouw!

Triodos Bank heeft dankzij een garantie van het Europese Investeringsfonds de mogelijkheid gekregen om 67 miljoen euro aan leningen uit te schrijven aan bedrijven met een circulair en biobased verdienmodel. Dit zijn leningen voor ondernemers die circulaire en biobased producten en diensten aanbieden en/of in hun productieproces gebruikmaken van hernieuwbare, biobased en gerecyclede materialen. De regeling is beschikbaar gesteld voor Nederland, België, Spanje en Duitsland.

 

Jonge bedrijven

Dit is goed nieuws voor jonge bedrijven die een circulair product ontwikkelen.

“Het gaat vaak om jonge bedrijven die normaal gesproken moeilijk toegang krijgen tot de klassieke kredietverlening”, zegt Jos van Daalen die bij Triodos Bank verantwoordelijk is voor het mkb. “Een circulair product ontwikkelen, vereist dat je als ondernemer bij het ontwerp al nadenkt over een lange levensduur, of je biobased materialen kunt toepassen en hoe product of grondstoffen hergebruikt kunnen worden.”

“Daarna moet je met je product marktaandeel gaan veroveren in een markt die nog gedomineerd wordt door lineaire concurrentie. Daarvoor moeten ondernemers vaak genoegen nemen met lagere marges, en lopen ze meer risico. Als zo’n ondernemer niet in aanmerking komt voor klassieke bankfinanciering, kan hij vaak niet doorgroeien naar de benodigde schaal. Dan wordt de bloem al in de knop gebroken. Het is dus belangrijk om in een vroege fase te financieren. Met deze Europese garantiefaciliteit wordt dat voor ons als bank eenvoudiger”, aldus Van Daalen.

Subsidie op herbruikbare wanden

Naast de lening, komen producten die op de milieulijst staan ook in aanmerking voor subsidie. Dit maakt duurzaam ondernemen erg aantrekkelijk. Een punt op de milieulijst is het modulair herbruikbaar wandsysteem. Hiermee kun je grote ruimtes in een bedrijfspand onderverdelen in kleinere ruimtes zoals kantoren of vergaderhoekjes. Een voorwaarde hiervoor is wel dat het wandsysteem niet permanent verbonden mag zijn aan een plafond, vloer en muur. Daarnaast moet het wandsysteem door de producent aan het einde van de levensduur worden meegenomen. Het wandsysteem moet hierna worden hergebruikt of worden gerecycled tot grondstoffen voor een nieuw doeleinde. Dit alles moet je terug kunnen lezen in de garantievoorwaarden.

System Flex realiseert

System Flex is altijd bezig met vernieuwing en verbetering op alle gronden. Ook op het gebied van duurzaamheid draagt System Flex graag zijn steentje bij. Zo kunnen we niet alleen nu maar ook in de toekomst genieten van de ruimtes die we realiseren.

Vragen over herbruikbare wanden of benieuwd naar onze kantooroplossingen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd