Wanneer gebruik je ruststroom en arbeidsstroom op je deuren?

Wanneer gebruik je ruststroom en arbeidsstroom op je deuren?

Naast brandwerend en rookwerend glas zijn er nog meer punten waar je rekening mee moet houden als het gaat om brandpreventie. Denk bijvoorbeeld aan spanningsuitval. Wat moet er gebeuren met een elektrische vergrendeling op een deur als de spanning weg valt? Dit ligt er geheel aan waar de deur voor dient. Wil je dat de deur toegankelijk blijft of dat hij juist dicht blijft bij spanningsuitval? We nemen de opties met je door en wanneer je voor het één kiest en wanneer voor het ander.

Waarom een deur vergrendelen?

Een elektrische vergrendeling houdt de een deur dicht, totdat het toegangscontrolesysteem de deur vrijgeeft. Je kunt dit bijvoorbeeld toepassen op deuren die leiden naar ruimtes waar onbevoegden niet mogen komen. Door middel van een tag of pas kunnen medewerkers de ruimte betreden en blijven anderen buiten.

Ruststroom

Ruststroom wordt ook wel spanningsloos ontgrendelen genoemd. Dit is de meest toegepaste manier van vergrendelen. Er staat continu spanning op de vergrendeling maar zodra de spanning wegvalt door bijvoorbeeld een calamiteit zal de deur automatisch worden vrijgegeven. De voeding van deze vergrendeling mag daarom ook geen accubackup hebben.

Bij een brand gaan dus alle deuren met ruststroom open, zodat iedereen snel het pand kan verlaten zonder het gebruiken van een toegangspas of tag. Zo sta je nooit voor een dichte deur als je hem per ongelijk in de kantine hebt laten liggen.

Arbeidsstroom

Ook wel spanningsloos vergrendeld genoemd. Bij arbeidsstroom moet de spanning op de vergrendeling worden gezet, om de deur te kunnen open. Valt deze spanning weg, dan kan de deur ook niet geopend worden. Deze arbeidsstroom kan worden toegepast op deuren die extra beveiligd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes waar waardevol materiaal staat, gevaarlijke machines of brandgevaarlijke stoffen. De deur blijft dicht om escalatie te voorkomen.

In gevallen waar een deur naast een branddeur ook als vluchtdeur dient heeft de deur vaak een pushbar of een antipaniekslot zodat de deur vanuit de vluchtzijde toch toegankelijk is.

System Flex

Meer weten over elektrische vergrendelingen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Inspirerende ruimtes nodig achter deze deuren? Met de stijlvolle systeemwanden van System Flex creëer je in elke omgeving snel en eenvoudig fraaie en functionele ruimtes.

 

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd