Wat kan ik doen aan de brandveiligheid op kantoor?

Wat kan ik doen aan de brandveiligheid op kantoor?

Voor een brand zijn drie elementen nodig namelijk, brandbaar materiaal, een vonk en zuurstof. Neem je één van deze elementen weg dan zal de brand doven. Heb je een brand in kantoor, dan wil je de schade natuurlijk zo veel mogelijk beperken. Door veiligheidsglas te plaatsen vertraag je de brand om zo makkelijker en sneller in veiligheid te komen. Dit brandwerend glas kent inmiddels iedereen wel maar sinds kort moeten ze niet alleen brandwerend maar ook rookwerend zijn. Maar wat is het verschil precies?

 

Hoe gevaarlijk is een brand?

De nummer 1 doodsoorzaak is niet de brand zelf. Een brand produceert namelijk ook rook en hitte en juist deze componenten vormen het grootste gevaar voor de mens. De nieuwe eisen voor wanden zijn daarom ook realistischer en bieden echte weerstand tegen rook.

Het gebruik van brandwerend glas

Brandwerend glas zorgt er voor dat de overslag van de brand vertraagt worden, waardoor mensen in het pand meer tijd hebben om veilig weg te komen. Het is gehard glas met een speciale tussenlaag die er voor zorgt dat er een tijdelijke barrière ontstaat zodra er brand uitbreekt. De norm voor brandwerend glas is 20 minuten brandwerendheid op het criterium ‘vlamdichtheid’.

Veranderende wetgeving rondom brandveiligheid

‘’Brandveiligheid is een fundamenteel onderdeel van verantwoord en comfortabel wonen, werken of verblijven in een gebouw. De overheid schrijft om een hoge mate van brandveiligheid te garanderen strenge wet- en regelgeving voor. Die is vastgelegd in het Bouwbesluit. De eisen omtrent rookwering worden nu behoorlijk strenger om de brandveiligheid verder te verhogen.’’

Het gebruik van rookwerend glas

Rook is vaak nog gevaarlijker dan de brand zelf. Dit komt doordat de schadelijke stoffen die in de rook zitten worden ingeademd. Je raakt bewusteloos en  hebt geen mogelijkheid om te vluchten. Het is daarom ook goed dat de normen rondom brandveiligheid zijn aangepast. Als je brandwerend glas hebt wil dat namelijk niet meteen zeggen dat dit ook de schadelijke rook tegenhoudt. Hiervoor heb je dus rookwerend glas nodig. De norm voor rookwerend glas is 30 minuten weerstand tegen rookdoorgang.

Meer over brandpreventie

Naast brandwerend en rookwerend glas zijn er nog meer punten waar je rekening mee moet houden als het gaat om brandpreventie. Denk bijvoorbeeld aan spanningsuitval en de zelfsluitendheid van toegangsdeuren. Allemaal onderdelen waar je over na moet denken als het gaat om brandveiligheid.

Brand meester met System Flex

System Flex steekt niet graag zijn hand in het vuur en brengt daarom graag de oplossing voor een brandveiligheidsuitdaging. Op zoek naar een kantooroplossing die meteen brandwerend én rookwerend is? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd