Zijn we klaar voor Generatie Z op de werkvloer? - Zo maak je een Gen Z-proof kantoor

Zijn we klaar voor Generatie Z op de werkvloer? - Zo maak je een Gen Z-proof kantoor

Een handjevol boomers, millennials en nu ook Gen Z… Ze zijn inmiddels allemaal te vinden op de werkvloer. Iedere generatie is in een andere tijd opgegroeid, waardoor zij allen een eigen kijk hebben op het (werkende) leven. Hierdoor heeft ieder ook een eigen wensenlijst wat betreft de werkomgeving. De wensenlijst van boomers en millenials kennen we inmiddels wel, maar wat voor wensen heeft generatie Z eigenlijk? Aangezien Gen Z de komende jaren de belangrijkste generatie zal zijn op de werkvloer, is het belangrijk om hun werkomgeving aan te passen zodat zij zich ook op hun gemak voelen. Maar hoe maak je het kantoor Gen Z-proof?

Generatie Z hecht veel waarde aan een aantrekkelijke en inspirerende werkomgeving. Om deze jonge talenten aan te trekken en te behouden, is het essentieel om het interieur van je kantoor aan te passen. Door te investeren in een inspirerende werkomgeving laat je zien dat je als bedrijf mee gaat met de tijd en klaar bent voor de toekomst.

Dat bedrijven mee gaan in dit toekomstplaatje zien ook architectenbureaus. Zij merken een verandering in vraag naar interieurproducten. Bedrijven gaan niet meer voor enkel een kantoortuin maar breiden uit door het creëren van sociale ontmoetingsplekken zoals smoothiebars, coffeecorners of chillruimtes. Een kantoorruimte is geen kantoorruimte meer maar een stiltecabine of een focuszone. Daarnaast is er ook steeds meer vraag naar sport- en spelmogelijkheden in combinatie met allerlei technische gadgets. Het kantoor wordt nu als een clubhuis gezien waarin ook gewerkt kan worden. Dit kan prima want steeds meer kantoren zijn 24/7 geopend voor het kleine groepje nachtelijke creatievelingen.

Een belangrijk punt voor Gen Z is een flexibele werkplek. Ze willen niet vastzitten aan één bureau en werken liever op hun laptop waar én wanneer ze willen. Ook vinden ze het belangrijk om te werken met de nieuwste apparatuur en software, en een goede internetverbinding is daarbij essentieel. Een leuk extraatje is een voorproefje van de nieuwste technische gadgets in het kantoor. Ben jij het eerste bedrijf met een Apple Vision Pro in huis?

Make yourself at home

De beste ideeën ontstaan vaak onder de douche, maar het installeren van een douche op kantoor is wellicht een brug te ver. Om toch de inspiratie van werknemers te stimuleren, kun je de sfeer in het kantoor veranderen. Door de ruimtes in te richten als een hippe koffiebar, gezellige woonkamer of zonnig vakantieresort, zullen werknemers zich meer op hun gemak voelen. Je kunt subtiele veranderingen aanbrengen, zoals het toevoegen van kleuren die de productiviteit beïnvloeden of een totale metamorfose met een klimwand, hangmat, spelcomputer of een padelbaan.

Hang het bordje 'Home is where the office is' met trots op!

Misschien wat veel?

Nu denk je misschien: dit is toch gewoon het verwennen van een nieuwe generatie? Ze moeten aan een bureau werken en niet teveel zeuren om privileges die wij ook niet hadden...

Vergeet niet dat boomers ook een dergelijke verandering hebben doorgemaakt. In de loop der jaren werd hun hiërarchische of zelf militaire kantoorindeling veranderd naar ‘cellenkantoren’ waarbij een of twee personen op één kamer mochten werken in plaats één grote ruimte waar alle werknemers met hun rug naar de chef toe zaten en stil moesten zijn. Met behulp van scheidingswanden kon de open ruimte gemakkelijk worden veranderd in individuele kamers. Deze minder strenge indeling zorgde voor minder controle en meer vrijheid voor de werknemer. Liepen de boomers door deze speelsere indeling de kantjes er vanaf?

Ook de millennials kregen op hun beurt meer vrijheid. Zij waren de eerste die te maken kregen met hybride werken. Een laptop en telefoon van de zaak? Geen probleem... Ben je verwend als je niet 40 uur per week op één en dezelfde stoel zit?

Zo heeft elke generatie zijn eigen wensen en de generatie na Z, zal ook weer met nieuwe ideeën komen waar voorgaande generaties aan moeten wennen.

Oké, hoe begin ik hieraan?

Ben je zelf geen generatie Z en kan je je moeilijk inleven in het werkend leven van deze generatie? Huur iemand in of vraag je nichtje of neefje om een handje te helpen. Laat hen alles opschrijven wat hen gelukkig maakt en ga hiermee naar een architectenbureau in combinatie met een budget. Wordt gen Z gelukkig van een gameroom in het kantoor of liever een meditatieruimte inclusief knuffelgeit?

Een belangrijk beginpunt voor een toekomstbestendig kantoor zijn de vier essentiële zones volgens Ditt Officemakers. Heb je deze vier ruimtes in het kantoor, dan zit je in de goede richting. Hierna draait het alleen nog om het inrichten van die vier zondes.

  1. Ontmoeten | Ontspannen
  2. Overleg | Vergaderen
  3. Werken | Samenwerken
  4. Concentratie | Privacy

Kortom: met enkel een pingpongtafel en een kantoortuin kom je er niet meer. Deze kantoren brengen het Office-isme naar een next level.

Coolblue, Rotterdam. Bekijk hier de digitale tour.

FGMF Arquitetos in Sao Paulo

Gentera Innovation Lab Offices – Mexico City

 

Heb jij het mooiste kantoor van Nederland? Meld je aan voor The Office Awards.

 

System Flex

Meer weten over onze circulaire wand – en plafondsystemen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd