Het gebruik van biobased hout in de afbouw neemt toe

Het gebruik van biobased hout in de afbouw neemt toe

Laten we eens gaan zagen over hout, want hout in de afbouw timmert aan de weg. Er is een schreeuwend tekort aan woningen en we zijn met zijn allen op zoek naar dé oplossing om deze woningnood te boven te komen. We hebben al eens gekeken naar prefab- en module bouw, maar laten we de traditionele bouwmaterialen ook eens onder de loep nemen, want kan dat niet efficiënter? Nederland staat aan het begin van een houtbouwrevolutie en dit is waarom.

 

Duurzaamheid

Revolutie? Het gebruik van hout als bouwmateriaal is toch al eeuwenoud? Dat klopt maar de afgelopen twee eeuwen is hout verdrongen door beton en bakstenen*. Helaas hebben deze materialen een negatieve impact op het milieu. We zijn ons hier steeds meer van bewust en vandaar dat de vraag naar biobased materialen steeds groter wordt. Hout is dus weer terug van weggeweest!

*‘’De beton-, cement- en bakstenenindustrie gebruikt zeer veel energie in het productieproces waardoor veel CO2 wordt uitgestoten. Per euro productiewaarde is het energieverbruik in deze sector ongeveer 10 keer zo hoog als in de houtindustrie. Beton vervangen door hout kan de CO2 uitstoot van de bouwproductie dus drastisch verlagen.’’

 

Lekker snel

Hout is ook lekker snel. Ze hebben slechts één vijfde van het gewicht van beton en de productie hiervan is ook sneller. Hierdoor transporteer je hout ook sneller en kun je het ook makkelijker uitbreiden in gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan een extra verdieping bouwen. Een houten huis kan er al binnen een paar weken staan!

 

Lekker goedkoop (of toch niet)

Door het lage gewicht van hout is het heel makkelijk en goedkoop om dit materiaal te transporteren. Ook zijn er geen zware machines nodig om dit materiaal de assembleren.

Toch is het bouwen met hout wel duurder. Dit komt door de kostprijs. Deze ligt ongeveer 5 a 10% hoger dan beton en baksteken. Maar als er meer gebouwd gaat worden met hout kan dat zorgen voor schaaleffecten waardoor de prijs per woning daalt. Daarbij komt dat de productie van energie intensieve bouwmaterialen de komende jaren duurder gaat worden door CO2-heffingen die komende jaren verder oplopen. Dit maakt traditionele bouwmaterialen als beton en bakstenen relatief duurder ten opzichte van hout.

 

Hout ook terug te vinden in de afbouw

“Hout zal in de nabije toekomst een veel belangrijker bouwmateriaal worden dan het nu is”, aldus Jan van der Doelen, ING Sector Banker Building & Construction, “De voordelen er van zijn simpelweg te groot. Er zal echter ook ruimte blijven bestaan voor het gebruik van de voor Nederland traditionele materialen als beton, cement en bakstenen, vanwege de grote vraag naar woningen. De opschaling van houtbouw zal de nodige tijd vergen, maar houten huizen zullen uiteindelijk meer bepalend gaan worden in het straatbeeld van Nederlandse nieuwbouwwijken.”

Ook in de afbouw vindt je steeds meer hout terug. Denk bijvoorbeeld aan wanden. Niet alleen duurzaam en lekker snel maar ook erg mooi.

 

System Flex

Bekijk bijvoorbeeld de Flex Nature. Met deze unieke systeemwand zijn de opties eindeloos. Dit komt doordat de profielen van hout gemaakt worden en speciaal op maat gemaakt worden. Deze natuurlijke systeemwand heeft een bijzondere uitstraling die je helemaal naar eigen smaak kan ontwerpen.

Ben je benieuwd naar een project waar deze wand is toegepast? Neem dan een kijkje bij project in het kantoorpand van K+V.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd