Het gebruik van biomimicry in de afbouw is de trend

Het gebruik van biomimicry in de afbouw is de trend

Hoe blijf je innovatief op het gebied van duurzaam ondernemen als alles al lijkt uitgevonden? Recyclen wordt hergebruiken en hergebruiken wordt Cradle To Cradle. De keurmerken vliegen je om de oren als het gaat om verantwoord materiaalgebruik. Is het geen Fair Trade, dan tel je niet mee. Menig bedrijf is bekend met de zeventien Sustainable Development Goals en leven hier ook naar maar wat kunnen we nog meer doen en hoe blijf je duurzaam vernieuwend? Laten we de natuur als spiegel voor onze eigen acties gebruiken.

 

De natuur als spiegel

Deze spiegel noemen we ook wel Biomimicry en gaat over het vertalen van inzichten uit de natuur naar menselijke toepassingen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een speciale verf die gebaseerd is op de kleur van vlindervleugels en pauwenveren. Deze kleuren zijn fotonisch waardoor het lang zijn intensiteit behoudt. Dit komt doordat de lichtstralen die niet worden weerkaatst ook niet geabsorbeerd worden. Deze kleuren vervagen niet, wat wel bij andere kleuren gebeurt. We gebruiken de vlinders en pauwen dus als inspiratie voor deze verf.  

 

En wie denkt dat dit iets van de laatste jaren is, heeft het goed mis. We gebruiken 3,8 miljard jaar ervaring van moeder natuur al langer in onze hedendaagse producten. Denk bijvoorbeeld aan drones; de inspiratie voor drones komt voort uit insecten. We gebruiken namelijk het blikveld en de informatieverwerking van deze beestjes. Of denk aan klittenband; dit is ontstaan doordat de hond van Zwitser Georges de Mestral in 1941 in klittekruid belandde en zag hoe de kleine haakjes zich vastgrepen in zijn vacht. Hij besloot materiaal te maken dat hier op leek.

 

Maar hoe gebruik je de natuur in de afbouw?

Om biomimicry te kunnen gebruiken moet je eerst de natuur goed leren kennen. Wat werkt er voor flora en fauna zodat zij kunnen overleven? Zodra we dit weten kunnen we het toepassen op elke sector, dus ook de afbouw.

 

De vraag die je jezelf stelt bij het inrichten van een ruimte is waarvoor wordt de ruimte gebruikt, wat wil je bereiken in de ruimte en welke sfeer wil je creëren in de ruimte? Bij een kantoor wil je concentratie bereiken en hiervoor wil je rust creëren. Welke flora en/of fauna creëert rust en welke eigenschappen kun je gebruiken in het kantoor?

 

Het antwoord is: mos

Mos zie je overal en is het hele jaar door te vinden in de natuur. Dit komt doordat hij goed tegen vocht, droogte, kou en hitte kan. Het is dus een sterke plant en gaat vele jaren mee. Ze zijn daarnaast een belangrijke schakel in het ecosysteem want ze produceren zuurstof en behouden de luchtvochtigheid voor onder andere insecten. Daarom heeft dit plantje ook een grote dichtheid in zijn structuur.  

 

Omdat dit plantje zo’n grote dichtheid heeft fungeert het als een soort van isolatiemateriaal en zorgt het ervoor dat omgevingsgeluid gedempt wordt. Mos is dus de ideale plant om de akoestiek in een ruimte te beheersen en zorgt voor minder galm en naklank in een ruimte. Zeker wanneer een collega aan het bellen is of andere collega’s hun weekend aan het bespreken zijn zorgt mos voor een rustige sfeer zodat de rest geconcentreerd kan werken.

 

De voordelen van een moswand op kantoor op een rijtje

  • Moswanden zijn 100% natuurlijk en dus duurzaam
  • Mos is sfeervol en heeft een duurzame uitstraling
  • Mos werkt rustgevend
  • Mos heeft een hoge geluidsdemping en is dus ideaal voor op kantoor
  • Mos heeft een isolerende werking en werkt brandvertragend
  • Mos is van nature vuilafstotend en heeft geen onderhoud nodig
  • Mos heeft geen daglicht nodig en kan ook in de schaduw

De moswanden van System Flex

System Flex is altijd bezig met vernieuwing en verbetering op alle gronden. Ook op het gebied van duurzaamheid draagt System Flex graag zijn steentje bij. Zo kunnen we niet alleen nu maar ook in de toekomst genieten van de ruimtes die we realiseren.

System Flex maakt gebruikt van biomimicry op een innovatieve en creatieve manier. Zo zijn er eigen biologisch afbreekbare moswanden ontwikkeld met platmos. Het platmos is een mos die luxe uitstraalt en daarmee elk interieur en kantoorinrichting verrijkt. Ook kan je de moswand prachtig combineren met een bedrijfslogo. Het is 100% natuurlijk, heeft geen onderhoud en belichting nodig, neemt weinig plaats in beslag en is hypoallergeen. Bekijk het project bij Gooimeer en ontdek hoe hier mos een onderdeel van de inrichting werd.

Wil je ook graag meer groen op kantoor maar geen onderhoud? We denken graag mee over de mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd