Leegstaande kantoren zijn goed voor het woningtekort

Leegstaande kantoren zijn goed voor het woningtekort

Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen, scholen en andere gemeenschapsgebouwen worden allemaal omgetoverd tot woningcomplexen. Want wat heb je aan een leegstaand pand? Zeker nu de woningnood zo hoog is dat steeds meer mensen geneigd zijn om in hun auto te leven, kunnen we elke vierkante meter goed gebruiken. Vooral studenten zijn hard op zoek naar een woning waar zij in alle rust kunnen leren voor hun tentamens. Echter zijn die woningen in deze prijsklasse bijna niet te vinden. Door leegstaande gebouwen te gebruiken voor andere doeleinden lijkt de woning schaarste iets af te nemen. Nu zijn ook de leegstaande kantoren aan de beurt om omgetoverd te worden tot knusse huisjes.

Hoe zit het dan met de kantorenmarkt?

De afgelopen jaren schoten de kantoren als paddenstoelen uit de grond. Het ging goed met de economie en al deze werknemers hadden plek nodig om te kunnen werken. Door de dip in 2020 kwamen deze gigantische panden leeg te staan of veranderde in zogenaamde multi-tentant kantoorgebouwen, waar verschillen bedrijven zich kunnen vestigen. Zo’n gebouw kan worden gebruikt door wel 10 tot 20 verschillende huurders en zo werden de panden toch gevuld. Deze trend is natuurlijk ontstaan in de coronajaren, doordat steeds minder mensen naar kantoor gingen en met een kleinere ruimte al content waren. Dit efficiënt gebruik van ruimtes zorgde ervoor dat ook veel kantoren leeg kwamen te staan.

Hoe tover je een kantoor om in een woning?

En wat doe je met een leegstaand kantoor? Die verbouw je tot een pand met een ander doel. Een kantoorgebouw is ideaal voor woningen. Ruimtes zijn vaak al onderverdeeld in kleinere ruimtes en zijn ze dat niet dan kun je dit met een paar simpele aanpassingen makkelijk creëren. Denk hierbij aan systeemwanden en een verlaagd plafond. Daarnaast is het klimaat en de akoestiek in een kantoor vaak al aangenaam. Dit is in een oude school met hoge plafonds en grote gotische ramen wel anders.

Cradle 2 Cradle doet ook nog mee

Natuurlijk hebben deze projecten ook een duurzaam randje. Zeker als het gaat om systeemwanden. Wist je namelijk dat we deze heel makkelijk kunnen demonteren en hergebruiken op een andere plek of misschien wel in dezelfde ruimte, maar dan met een leuke moderne twist?

Ruimtes om van te genieten

System Flex kan helpen met het creëren van nieuwe woningen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.

0 reacties

Laat een reactie achter

Alle blogreacties worden gecontroleerd voordat ze worden gepubliceerd