Als je een échte vakman in huis hebt gehaald, dan heb je ook afspraken gemaakt over het bouw- en sloopafval wat er vrij komt uit jouw verbouwing. Waarschijnlijk eindigt het in één of andere container en aan het einde van de klus zwaai jij hem voldaan uit. Maar waar gaat dit afval naartoe en ben je nu eigenlijk wel milieubewust bezig? We leggen jou hieronder uit wat je nog meer kunt doen met het afval.
Wat is bouw- en sloopafval?
Onder bouw- en sloopafval vallen steen en betonpuin, gips, hout, grofvuil huisraad, papier en karton, plastic en kunststof, metaal en zand. Dit mag je dus gewoon samen in een container deponeren.
Wat je ook uit jouw verbouwing kunt halen, maar wat je dus NIET mag deponeren is asbesthoudend materiaal, autobanden, dakleer, golfplaten, bedrijfsafval, koelkasten, vriezers, matrassen, accu’s en klein chemisch afval.
Lekker duurzaam
Nee. Duurzaam is het niet want als je alles in één grote zak gooit dan wordt alles op een grote hoop gegooid en vernietigd. Lekker makkelijk is het wel maar de Co2 uitstoot wordt hier niet minder op. Gelukkig wordt hier vanuit de gemeentes steeds meer op gelet en wordt recyclen enorm aangemoedigd.
Recyclen of hergebruiken?
We kunnen een deel van het bouw- en sloopafval natuurlijk ook gewoon recyclen door het in de juiste afvalbakken te deponeren bij de milieustraat. Nog beter is het hergebruiken van materialen. Dit kun je doen door het in je eigen bouw weer te gebruiken of het tweedehands te verkopen aan iemand anders die het goed kan gebruiken. Hiervoor moet je wel zorgvuldig slopen. Je hebt natuurlijk niks aan een kapot kozijn of wand. Wist je dat er ook bedrijven zijn die jouw wanden komen demonteren en hergebruiken? Je krijgt zelfs subsidie op deze wanden.
System Flex
System Flex neemt het voortouw in circulaire ondernemen en is trotse eigenaar van het Cradle2Cradle certificaat. Hiermee zorgen zij ervoor dat alle materialen netjes worden hergebruikt of op de juiste manier worden afgevoerd. Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op.