Duurzaamheid in de afbouw - hoe ver zijn we eigenlijk?

Op 25 maart is het Earth Hour. Dit is een internationaal evenement waarbij huishoudens en bedrijven worden opgeroepen om verlichting en elektrische apparatuur voor één uur uit te zetten. Het evenement vindt elk jaar aan het einde van de maand maart plaats om energiebesparing te promoten en koolstofdioxide uitstoot te verminderen. Maar is een uur lang de stekker uit de zaagmachine wel genoeg? De afbouwbranche is zich bewust van de aftakeling van de aarde en werkt hard aan een duurzamere samenleving. Maar hoe ver zijn we eigenlijk?

 

Bouwbeurs

Dat duurzaamheid de afbouwbranche heeft bereikt is goed te zien op de Bouwbeurs in Utrecht. ‘’Duurzaamheid loopt echt als een rode draad door het beursprogramma heen’’ aldus trotse Marloes van den Berg, Chief Sustainability Officer van de Jaarbeurs. De innovaties die door exposanten worden tentoongesteld staan allemaal in het teken van circulair bouwen. Het is een urgent thema en het is onmogelijk om als (af)bouwbedrijf dit te negeren. Bewustzijn is er dus al!

 

Wat doen we dan precies?

Als het gaat om duurzaam ondernemen in de afbouw hebben we het voornamelijk over wat voor producten we gebruiken en hoe deze producten tot stand komen. We kijken hierbij naar de productie- en transportwijze. De meeste leveranciers kunnen aantonen waar het product vandaan komt, onder welke arbeidsomstandigheden het is geproduceerd en welke milieueffecten de productie en de transport hebben. Daarnaast kijken we ook naar hoe het materiaal is verpakt. Wordt er veel plastic gebruikt of zit het product in een kartonnen doos?

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ook een term waar veel over gesproken wordt en omvat eigenlijk alles op het gebied van milieu, duurzaam inkopen, gezond en veilig werken en goed personeelsbeleid. MVO wordt steeds belangrijker!

 

Producten

Bij het inkopen van producten kijken we naar certificaten en keurmerken. Denk bijvoorbeeld aan het FSC keurmerk bij hout. Ook kijken we of het geproduceerde materiaal circulair is, waardoor de lifecycle telkens opnieuw herhaald kan worden. Denk bijvoorbeeld aan circulair aluminium. De Co2 uitstoot hiervan is vergelijkbaar met staal, PVC en zelfs hout.

System Flex

Kortom, we zijn goed bezig maar hebben nog een hele weg te gaan. Lees hier wat System Flex doet aan maatschappelijke verantwoord ondernemen. Meer weten over onze duurzame kantooroplossingen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Plaats de eerste reactie

Alle reacties worden gecontroleerd voor plaatsing